TEAD werd in 1990 opgericht door een aantal theatertechnici met jarenlange ervaring. De belangrijkste drijfveer was als team beter op de actuele theatersituatie in te spelen. In het begin legde de vzw zich vooral toe op theatertechniek en productiebegeleiding. Deze activiteiten werden later, omdat ze een commercieel karakter kregen, overgedragen aan een ander bedrijf.

Nu houdt de vzw, vanuit de bezorgdheid voor kwaliteit en welzijn binnen het theatertechnische werkveld, zich hoofdzakelijk bezig met advies en opleiding.

De adviserende functie beslaat twee terreinen, enerzijds het begeleiden van bouw- en verbouwingsprojecten, anderzijds het adviseren van theaterprojecten op het vlak van decor, materialen, speciale technieken, enz.

De opleidingen situeren zich hoofdzakelijk op het vlak van op maat gesneden "in-house" cursussen. We trainen regelmatig technici op de vloer en geven opleidingen op maat voor verenigingen.

We willen ons verder engageren om samen met organisaties als BASTT, Opendoek, VDP en OISTAT actief mee te werken aan kwaliteitsverbetering. We werken o.a. samen rond veiligheid, scholing en standaarden en zetelen regelmatig in evaluatiejury's voor technici. We geloven immers dat een hogere technische kwaliteit de gehele branche ten goede komt.